Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verkiezingen: hoe moet ik stemmen?

Op 9 juni trekken we naar de stembus. In dit artikel leggen we uit hoe je geldig moet stemmen.

Hoe moet je stemmen?

In Kasterlee stemmen we elektronisch. Je brengt je oproepingskaart en je identiteitskaart mee naar het stembureau. Deze geef je af aan de medewerkers van je stembureau. Je krijgt van hen een chipkaart die je in de kaartlezer van de stemmachine in het stemhokje plaatst. Daarna kan je op de stemcomputer je stem uitbrengen door met je vinger je keuze op het scherm aan te duiden. Als je klaar bent met stemmen, krijg je een papieren bewijs met een barcode die je bij de voorzitter van je stembureau nog moet scannen en in de stembus moet steken. Je chipkaart geef je terug af aan de voorzitter van je stembureau en je neemt je identiteitskaart terug mee. 

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je moet stemmen. 

Hoe stem je geldig? 

 

Elke partij en de kandidaten staan in een lijst. Je hebt twee opties.

Of je kiest voor 1 partij (een lijststem) en dan kleur je het bolletje bovenaan de lijst. Hierdoor ga je akkoord met de volgorde van de kandidaten zoals ze op de lijst staan. Je mag maar op 1 lijst (of 1 partij) stemmen, anders is je stem ongeldig.

Je kan ook een voorkeurstem (of naamstem) geven. Dan kleur je enkel het bolletje van de naam (of namen) waar jij je stem aan wil geven.  Opgelet, ook dit mag maar op 1 lijst. Je kan dus niet op kandidaten uit verschillende partijen stemmen.

Je mag per verkiezing wel voor een andere partij stemmen. Bv. Je stemt Vlaams voor partij X en Europees voor partij Y.

Gepubliceerd op 01 juni
Nieuwsoverzicht
elektronisch stemmen

Bevolkingsdienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 11
e-mail
bevolking@kasterlee.be
Vandaag gesloten

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina