UPDATE 17 JULI
Vanaf 17 juli 2020 wordt het captatieverbod op onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen aangepast.
Op 4 juni 2020 stelde gouverneur Cathy Berx een tweede uitbreiding van het captatieverbod in voor onbevaarbare waterlopen. Op basis van peil- en debietmetingen, uitgevoerd door de provincie Antwerpen en de Vlaamse milieumaatschappij (VMM), blijkt dat de waterpeilen in de afgelopen 6 weken in een aantal stroomgebieden zijn gestegen tot boven de vooropgestelde drempelpeilen.
De neerslag van afgelopen weken was echter niet gelijk verdeeld over de provincie Antwerpen, en bij uitbreiding over Vlaanderen. Er is in detail voor elk stroomgebied beoordeeld of de waterpeilen en debieten voldoende structureel hersteld zijn. Uit de analyse volgt dat voor bepaalde stroomgebieden het geldende captatieverbod kan worden opgeheven maar dat het captatieverbod behouden blijft voor stroomgebieden waar het waterpeil onvoldoende is hersteld of waar zich ecologisch zeer kwetsbare waterlopen in bevinden.
De gedeeltelijke opheffing van het captatieverbod geeft de mogelijkheid aan sectoren die afhankelijk zijn van oppervlaktewater uit de betrokken stroomgebieden om opnieuw beperkt water te capteren. De gouverneur benadrukt dat het algemene watersysteem slechts beperkt is hersteld en dat overdreven captaties de waterpeilen snel onder druk kunnen zetten. De provinciale dienst Integraal Waterbeleid volgt door middel van automatische peilmeters continu de waterpeilen op. Zodra het vooropgestelde drempelpeil opnieuw wordt bereikt kan het captatieverbod terug worden ingevoerd. Hierbij wordt steeds het door de Vlaamse droogtecommissie geadviseerde kader ecologische kwetsbaarheid waterlopen bij droogte toegepast.
Het captatieverbod is van toepassing op gecategoriseerde waterlopen in volgende stroomgebieden: Groot Schijn (gedeeltelijk), Weerijs (gedeeltelijk), Mark (gedeeltelijk), Maasbekken, Netebekken Kleine Nete (gedeeltelijk), Grote Nete (uitgezonderd segment 1e categorie), Vrouwvliet en Antitankgracht. Het captatieverbod is niet van toepassing op bevaarbare waterlopen. Hiervoor gelden wel de richtlijnen van de beheerder, De Vlaamse Waterweg. Voor de exacte locatie van de afgebakende stroomgebieden wordt verwezen naar de kaart hieronder of de online kaarten op onderstaande links. De stand van zaken van de captatieverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.cathyberx.be en www.provincieantwerpen.be/waterlopen.
Dit captatieverbod betekent o.a. dat er geen water mag opgepompt worden om velden en tuinen te beregenen. Het captatieverbod geldt niet voor hulpdiensten bij noodgevallen, het beperkt capteren van drinkwater voor vee of voor het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.
Bij downloads:
- Politiebesluit gedeeltelijke opheffing captatieverbod 16/07/2020
- FAQ captatie
- Overzichtskaart gebieden captatieverbod provincie Antwerpen 16/07/2020
Wegens de aanhoudende droogte stelt de Antwerpse gouverneur via
politiebesluit een captatieverbod voor 10 ecologisch kwetsbare stroomgebieden
in. Het waterpeil is er kritisch laag. Het verbod is nodig ter bescherming van het
(grond)watersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de
gevolgen van droogte. De controleurs van de provincie Antwerpen volgen het
waterpeil op de voet op.
Voor onze gemeente betreft het gebied van de Rode Loop en Loeijens Neetje. Hier mag uit geen enkele onbevaarbare waterloop water onttrokken worden. Dit betekent o.a. dat er geen water opgepompt mag worden om velden en tuinen te beregenen en ook visvijvers volledig moeten afgekoppeld worden van de waterlopen. Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.
UPDATE 20 MEI 2020
Naar aanleiding van het advies van de Vlaamse Droogtecommissie van 19/05/2020, het advies van de Dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen van 19/05/2020 en de resultaten van het provinciaal droogte-overleg van vandaag breidt de gouverneur het captatieverbod op ecologisch kwetsbare waterlopen uit.
Als gevolg hiervan vaardigt de gouverneur een nieuw politiebesluit uit, het politiebesluit van 7/05/2020 wordt opgeheven. Het nieuwe besluit verbiedt het capteren van water uit alle onbevaarbare waterlopen in volgende stroomgebieden in onze gemeente:
- Kleine Nete (gedeeltelijk);
Uitzondering hierop is het beperkt capteren van water als drinkwater voor het eigen vee dat nog buiten staat en het beperkt capteren van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.
Het captatieverbod treedt in werking op 21/05/2020. De besluiten kan je lezen bij 'downloads'.
Het tijdelijk verbod is geldig tot het wordt opgeheven bij politiebesluit. De situatie van de waterlopen wordt systematisch opgevolgd. Omstandigheden zoals het weer kunnen er voor zorgen dat het verbod wordt gewijzigd of ingetrokken. De stand van zaken van de captatieverboden en een interactieve kaart zijn te raadplegen via www.provincieantwerpen.be/waterlopen.
Een lokaal captatieverbod is eerder een uitzonderlijke maatregel. De provincie is in haar taak als waterbeheerder vooral proactief bezig met het beheersen van de waterproblematiek door bijvoorbeeld waterlopen te hermeanderen, valleigebieden op te waarderen en overstromingsgebieden aan te leggen.