Stoken
Een houtkachel en een open haard in huis is gezellig en het lijkt onschuldig, maar het kan heel wat luchtvervuiling veroorzaken. Op de juiste manier stoken is dus zeer belangrijk voor uw gezondheid en het bespaart jou en je buren veel rook- en geurhinder. Het is meestal een kleine moeite om je vuur veilig en milieuvriendelijk te houden.
- Gebruik de juiste brandstof. Dus geen vochtig of behandeld hout, afval, plastic of krantenpapier. De zogenaamde allesbrander bestaat niet: in een kachel mag je alleen stoken met hout of kolen.
- Houd het weer in het oog. Bij windstil of mistig weer trekt je schoorsteen niet optimaal zodat het vuur meer rook en schadelijke stoffen produceert.
Afvalverbranding
Afval verbranden in de tuin is veel schadelijker dan we denken. Telkens als we zelf afval verbranden in de open lucht, komen een pak schadelijke stoffen vrij, die tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast bezorgen we met ons vuurtje ook onszelf en de buren heel wat narigheid. Onze vuurtjes verspreiden smerige, stinkende lucht, die allesbehalve aangenaam is voor omwonenden en voorbijgangers. Vuurtjes stoken in de tuin getuigt van weinig burgerzin en weinig respect voor anderen. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven:
- Sorteer afval. Het meeste afval kan je kwijt via de gebruikelijke inzamelmethodes (restafvalzak, PMD,...).
- Nog beter is het om afval te voorkomen: wie afval vermijdt, moet het immers niet kwijt. Kies o.a. voor herbruikbare verpakkingen en retourflessen. Groenafval kan je composteren.
- Wat herbruikbaar is, brengt je het best naar de kring(loop)winkel.
- Soms kan je afval afgeven aan de verkoper, al of niet bij aankoop van een nieuw exemplaar (elektrische apparaten, voertuigwrakken, geneesmiddelen enz.)