Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vanaf 1 januari 2022 start Kasterlee met DIFTAR

De gemeente stapt in het DIFTAR-project voor restafval en voor GFT van IOK Afvalbeheer. Kasterlee is de 27ste Kempense gemeente die kiest voor DIFTAR.

DIFTAR is de afkorting van geDIFferentieerd TARief. In feite werkt Kasterlee nu ook al met gedifferentieerde tarieven. Voor afvalstromen die niet meer verder verwerkt kunnen worden, zijn ‘duurdere’ tarieven van toepassing. Een restafvalzak kost in Kasterlee vandaag 1,65 euro. Afval dat je wel kan sorteren, kan je aanbieden tegen een lagere kostprijs: een PMD-zak bijvoorbeeld kost vandaag 0,15 euro. Sommige afvalsoorten kan je gratis meegeven zoals papier en karton, glas, textiel… .

Deze verschillen in tarieven stimuleren het voorkomen en het sorteren van afval. Zo denken mensen 2 keer na voor ze ongesorteerd afval bij het restafval gooien. Of brengen ze een herbruikbare tafel naar de kringwinkel in plaats van naar de grof vuil container.

Door goed te sorteren of thuis te composteren heb je een lagere afvalfactuur dan een grotere ‘vervuiler’. ‘De vervuiler betaalt’ is een eerlijk systeem.

Door het effectief wegen van de fracties restafval en GFT, gaan we dit principe nog duidelijker  invoeren. Het doel van DIFTAR is immers afval beperken en kosten eerlijk verdelen. Wie minder afval meegeeft, moet minder betalen.

De invoering van DIFTAR roept veel vragen op en bij sommigen zelfs enige ongerustheid. In de loop van september en oktober ontvang je alle informatie. Elk gezin krijgt persoonlijke brieven en folders in de bus. Met vragen kan je vanaf dan terecht op een gratis telefoonnummer. En als de omstandigheden het toelaten, organiseren we infomomenten over DIFTAR.

Waarom DIFTAR?

Afvalberg verkleinen

Door te kiezen voor DIFTAR wil onze gemeente haar afvalberg verkleinen en de kosten voor afvalverwerking beperken. De gemeente wil het belastinggeld van haar inwoners investeren in de gemeente en niet overvloedig laten stromen naar afvalverwerking. De aanrekening per kilo van restafval en gft is een extra stimulans om afval te voorkomen en beter te sorteren.

De vervuiler betaalt

Met DIFTAR willen we de kosten eerlijker verdelen door het principe de vervuiler betaalt in de praktijk te brengen. Wie meer afval produceert, moet meer betalen. Wie afval voorkomt en beter sorteert zal minder betalen.

Veel praktische voordelen

Elk gezin krijgt een grijze en, indien gewenst, een groene container met chip om het afval te wegen.

  • Je hoeft dus nooit meer om huisvuilzakken of gft-lintjes.
  • Je hebt geen last meer van vuilzakken die ongedierte aantrekken.
  • Katten kunnen geen huisvuilzakken meer openhalen
  • Je gft-lintje kan niet meer wegwaaien of afgetrokken worden. 

Hoe verloopt het praktisch?

Gezinnen kunnen kiezen of ze hun gft-container al dan niet willen behouden. En voor het einde van het jaar ontvangt ieder gezin een grijze container voor restafval.

De restafvalcontainer is verplicht voor elke gezin. De GFT-container niet. We willen iedereen immers stimuleren om te composteren waar mogelijk, en om enkele kippen te houden. Deze combinatie levert je compost die je kan gebruiken in je tuin en lekkere eitjes!

Hou er bij de aankoop van restafvalzakken en GFT-stickers rekening mee dat je deze maar tot eind december kan gebruiken. Je kan de zakken en stickers per stuk aankopen bij verschillende handelaars.

Uitzonderlijk kan je tussen 3 januari en 31 januari 2022 volle rollen restafvalzakken of een vol blad gft-stickers
op het onthaal van het gemeentehuis of het sociaal huis tijdens de openingsuren binnenbrengen (dus geen losse zakken of losse blaadjes). Het tegoed zal worden toegevoegd aan het Diftar-voorschot. Er is geen cash terugbetaling. Vergeet daarom het rijksregisternummer van het gezinshoofd niet mee te brengen.

Infomomenten en -kanalen

  • Tussen 20 en 30 september ontvangen gezinnen een eerste infobrief over de invoering van DIFTAR. De brieven voor bedrijven, tweede verblijven en verenigingen worden per post verstuurd op vrijdag  24 september.
  • Bel naar de gratis infolijn van IOK op 0800 97 687.
  • Raadpleeg de pagina met veel gestelde vragen over DIFTAR van IOK.
  • In elke deelgemeente gaat een informatievergadering door, inschrijven kan via de website van IOK:
    • donderdag 7 oktober - 19.30 uur: OC Kasterlee, Binnenpad 2
    • woensdag 13 oktober - 19.30 uur: OC Tielen, Kasteeldreef 34
    • donderdag 14 oktober - 19.30 uur: OC Lichtaart, Schoolstraat 31
  • Op donderdag 23 september worden er infostanden en deomosets van de containers in Kasterlee, Lichtaart en Tielen geplaatst. Ga eens een kijkje nemen, zo kan je makkelijker beslissen welk formaat voor jou het best lijkt. 
        Democontainers leveren Infostanden leveren
    Kasterlee Leistraat 83 (OCMW) 23/sep 23/sep
      Markt 1 (Gemeentehuis ) 23/sep 23/sep
      Hoge Rielen 28 (recyclagepark) 23/sep 23/sep
      Pastorijstraat 8  (bibliotheek) Kasterlee / 23/sep
      Tielendorp 31 (bibliotheek) Tielen / 23/sep
      Schoolstraat 25 (bibliotheek) Lichtaart / 23/sep

Mag mijn huishoudelijk afval bij mijn bedrijfsafval?

Wie bij zijn bedrijf woont, is als gezin verplicht om in te stappen in het DIFTAR-systeem. Het is wettelijk niet toegestaan om huishoudelijk afval aan te bieden in een (privé)container voor bedrijfsafval. Huishoudelijk afval aanbieden in de bedrijfsafvalcontainer wordt gezien als sluikstorten. Voor je bedrijfsafval heb je de vrije keuze om al dan niet in te stappen in DIFTAR.

Toelagen

Kasterlee houdt ook rekening met gezinnen die ongewild meer restafval hebben. Er zijn toelages voor inwoners die omwille van incontinentie of andere medische redenen meer restafval hebben.

  • Maximaal 72 euro per jaar omwille van incontinentie
  • Maximaal 72 euro per jaar omwille  van medische redenen (nierdialyse thuis, stomapatiënten, huidziekte met blaarvorming en loslatende opperhuid, mucoviscidosepatiënten….)
  • 60 euro per jaar voor scholen, maar enkel voor GFT-afval.

Zal DIFTAR leiden tot meer sluikstorten?

Het invoeren van DIFTAR zorgt niet voor extra sluikstorten. DIFTAR is reeds in 26 gemeentes in de Kempen ingevoerd. IOK Afvalbeheer heeft vastgesteld dat dit nergens tot een stijging van het aantal gevallen van sluikstorten heeft geleid.
Het fenomeen sluikstorten bestaat al lang en zal helaas ook blijven bestaan na het invoeren van DIFTAR. De gemeente zet samen met haar inwoners in op een consequent handhavingsbeleid met betrekking tot deze problematiek.

Gepubliceerd op 04 mei
Nieuwsoverzicht
DIFTAR rest- en gft-afval

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Vandaag gesloten

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina