𝗪𝗲𝗹𝗸𝗲 𝗯𝗼𝗺𝗲𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁?
- 23 stuks Ginkgo Biloba
- 25 stuks Metasequoia glyptostroboides
- 7 stuks Prunus avium 'Plena'
- 14 stuks Pinus sylvestris
- 2 stuks Pinus sylvestris meerstammig
Het planten van de bomen duurt ongeveer twee weken.
𝗔𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝗮𝗮𝗻𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗻𝗴
De bloemenpracht van de afgelopen maanden is ondertussen verdwenen. Dit was een tijdelijke invulling om het onderhoud te beperken in afwachting van de definitieve aanplant, en om het centrum een fleurige look te geven. Dit najaar wordt rondom de site van de kerk nog een mix van vaste planten aangeplant. Met de plantkeuze is rekening gehouden met de standplaats, het onderhoud én de bijen! Volgend jaar zien we dus opnieuw kleur op het marktplein.
Waarom deze bomen?
De keuze van de nieuwe bomen was een moeilijke oefening waarbij verschillende partijen betrokken zijn geweest waaronder ook boomspecialisten.
Met de keuze van de nieuwe bomen is er rekening gehouden met de standplaats alsook het gewenste eindbeeld. Zo is de keuze van naaldbomen een link naar de naaldbossen van Kasterlee als gevolg van de mijnbouw. Een knipoog naar de geschiedenis.
Als we kijken naar de standplaats, stellen we vast dat dit een erg verharde en drukke omgeving is met weinig ondergrondse groeiruimte vanwege de vele nutsleidingen. Onze inheemse bomen zijn bossoorten met een uitgebreid wortelgestel en een groot formaat waardoor deze minder geschikt zijn voor een dergelijke omgeving. Daarom zijn er soorten gekozen die weinig eisen stellen aan de ondergrond en die beter bestand zijn tegen droogte, strooizout, ziekten en plagen, klimaatveranderingen, enz. Er is ook gelet op het onderhoud. Zo kunnen de gekozen soorten gesnoeid worden indien nodig.
Er zijn bijgevolg veel factoren waar rekening mee werd gehouden om ervoor te zorgen dat de nieuwe bomen een goed en lang leven tegemoet gaan.
Bomen in een landelijke omgeving hebben minder tot geen last van deze factoren. Daar zijn onze inheemse soorten wel haalbaar.
In totaal komen meer dan 100 nieuwe bomen op de markt en de invalswegen.
Op het marktplein zelf komt er een afwisseling van Pinus sylvestris (grove den), Metasequoia glyptostroboides (Watercipres) en Prunus avium Plena (kers). Elke soort heeft zo zijn eigen kenmerken waardoor er ieder seizoen iets te zien zal zijn. De Pinus is groenblijvend waardoor we ook in de winter een groen martkplein hebben, de Metasequioa kleurt geel in de herfst en de Prunus gaat in de lente voor een mooie bloemenpracht zorgen.
Ook langs de invalswegen komen er nieuwe bomen, namelijk de Gingo Biloba of Japanse notenboom. Een sterke en oude boomsoort die goed bestand is tegen de extremen van een verharde en stedelijke omgeving. Wist je dat de Japanse notenboom eigenlijk een naaldboom is? Als je goed kijkt naar het blad zie je geen nerven zoals bij loofbomen, maar lijkt het wel of verschillende naalden als het ware tegen elkaar geplakt zijn.