Twijfel je of je goed of fout stookt? Kijk naar de rook die uit je schoorsteen komt. Is de rook wit of vrijwel onzichtbaar, dan stook je op een correcte manier. Donkere rook is een alarmsignaal. Je verbrandt dan afval of nat hout. Dat zie je niet alleen, je ruikt het ook!
Wat kan je nog meer doen om slim te stoken?
- de luchttoevoer van je houtkachel staat best niet continu volledig open
Brandt het hout te fel, dan is de verbranding onvolledig (meer roet en andere schadelijke stoffen in de rookpluim);
- verbrand niet alles in je allesbrander
Allesbrander is eigenlijk een slecht gekozen term: in een allesbrander mag je niet zomaar alles verbranden, er wordt enkel bedoeld dat een allesbrander zowel op hout als op steenkool werkt;
- maak je allesbrander niet aan met krantenpapier
Drukinkten zorgen voor zeer ongezonde rook. Aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes zijn een veel beter alternatief;
- laat je schoorsteen minstens één keer per jaar vegen;
- gebruik enkel droog en zuiver hout (dus geen triplex of vezelplaat)
- sluit nooit de luchttoevoer van je houtkachel af als de temperatuur te hoog oploopt
De schoorsteen trekt minder goed en de rook bevat meer ongezonde stoffen. Het vuur krijgt dan te weinig zuurstof en verstikt. De verbranding is onvolledig en
er ontstaat CO of koolmonoxide.
Gepubliceerd op 13 november