Verder geeft het EPC ook tips en aanbevelingen om de energiezuinigheid van je woning of appartement te verbeteren.
Wie een woning of appartement verkoopt of verhuurt, is verplicht om in advertenties de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden met de energiescore of het EPC-label. Als huurder of koper kun je dus inschatten of je een hoog energieverbruik zult hebben in de woning.
Bestudeer je EPC-attest voor je huurt of koopt
De energiecrisis van de voorbije winter heeft nog maar eens aangetoond dat de uitgave voor verwarming een behoorlijke hap neemt uit het budget van de meeste gezinnen. Als je een woning gaat kopen of huren is het dus belangrijk dat je steeds rekening houdt met de EPC-waarde van de woning. Bij een koopwoning kan je het attest gebruiken om in te schatten hoe hoog de energiekosten zullen zijn bij bewoning. En je kan uit het attest ook afleiden welke verbeteringswerkzaamheden er nog kunnen worden uitgevoerd om de woning energiezuiniger te maken. Dan wordt de woning dus goedkoper om in te wonen.
Als het een huurwoning betreft is de EPC-waarde zo mogelijk nog van groter belang. Als huurder zal je niet snel zelf energiebesparende investeringen uitvoeren in de woning, daarom is het belangrijk om goed te kunnen inschatten of de verwarmingskosten van de huurwoning zwaar gaan doorwegen. Je maandelijkse kost wordt immers bepaald door de som van de huurprijs en de energiekost.
Een woning huren voor 600 euro per maand kan enorm aantrekkelijk lijken, maar als deze woning een hoge EPC-score heeft, zal de energiekost mogelijk zeer hoog oplopen. Waardoor uiteindelijk je maandelijkse totale woonkost lager zou liggen een huurwoning met een huurprijs van 800 euro per maand die wel een goede EPC-score heeft. Het kan dus raadzamer zijn om een woning te huren van met een iets hogere huurprijs, die wel over een lage EPC-score beschikt.
Geen huurindexatie voor energieverslindende woningen
Sinds 1 oktober 2022 mogen de prijzen van een huurwoning in Vlaanderen zonder EPC of met een EPC met label E en F een jaar lang niet geïndexeerd worden. Voor woningen met een label D mogen verhuurders nog maar de helft van de indexering doorrekenen. Voor labels A, B en C geldt geen beperking.
Renovatieverplichting bij aankoop woning
Sinds 1 januari 2023 is de renovatieverplichting gestart voor residentiële gebouwen, dus voor eengezinswoningen en appartementen. Alle woningen en appartementen die vanaf 2023 zijn aangekocht met label E of F, moeten verplicht gerenoveerd worden naar label D of beter, binnen de 5 jaar na aankoop (en andere overdrachten). Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC. Label D is trouwens een eerste tussenstap. In de toekomst worden nog verstrengingen voorzien. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050.