Dit heeft ertoe geleid dat alle fracties zich hebben samengezeten om tot een zeer breed gedragen standpunt te komen. Concreet is er tussen alle fracties en onafhankelijke raadsleden een akkoord bereikt over de tekst van een motie die op de gemeenteraad van dinsdag 22 maart op de agenda komt. Je kan de motie raadplegen rechts op deze pagina, onder de rubriek 'Downloads'.
Update donderdag 3 maart:
ook deze week beslist de regering niet over de mogelijke opstart van een opvangcentrum voor asielzoekers in Lichtaart.
Update donderdag 25 februari:
Op vrijdag 19 februari 2016 voerde de preventiedienst van HVZ Taxandria een inspectie uit van de infrastructuur Hooge Heyde, Steenfortstraat in Lichtaart.
Deze site (gekend als De Residentie) is eigendom van Corsendonk Hotels en werd door G4S Care in het kader van een overheidsaanbesteding aan Fedasil aangeboden voor de opvang van 250 asielzoekers.
Door Corsendonk Hotels werd op 29 januari 2016 een eindcontrole brandveiligheid aangevraagd. Afgelopen vrijdag bleek dat de herinrichting nog niet (volledig) gerealiseerd was, onder meer voor belangrijke zaken zoals de omvorming van een aantal vergaderzalen tot slaapvertrekken.
Bijgevolg kon de inspectie niet volledig uitgevoerd worden en kan op dit punt uiteraard geen gunstig advies afgeleverd worden.
Wegens deze onvoltooide situatie komen ook een aantal keuringen niet in aanmerking zoals de keuring van de brandmeldcentrale, van de laagspanning, enz. Het onderwerp van de keuring is gezien de onvoltooide situatie niet correct.
Tevens werden aan de preventiedenst zo goed als geen enkel attest of technische fiche aangeleverd.
Zolang er geen positief advies is van de brandweer om een brandveiligheidsattest af te leveren, kunnen er in De Residentie geen asielzoekers worden opgevangen.
Update vrijdag 19 februari 11 uur: G4S Care heeft toegezegd dat hun aanbod aan Fedasil van 50 plaatsen voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen - bovenop de 250 andere opvangplaatsen - ondertussen weer is ingetrokken.
Het gemeentebestuur van Kasterlee vindt het een positieve evolutie dat er nu nog sprake is van maximaal 250 plaatsen in plaats van maximaal 300 plaatsen. Maar het blijft van oordeel dat ook dit aantal te hoog blijft voor de specifieke locatie in de Steenfortstraat.
Update 17 februari 9.30 uur: De beslissing over een mogelijke collectieve opvang van asielzoekers op de site van voormalig hotel 'De Residentie' is door de federale regering (alweer) niet op de agenda van de ministerraad gezet..
De levering van bedden waarover in de media uitgebreid bericht werd, was voor het gemeentebestuur even onverwacht en onverklaarbaar als voor de buurtbewoners. Begrijpelijk dat dit als een provocatie werd ervaren.
Uit navraag blijkt dat Corsendonkhotels drie maanden geleden 200 stapelbedden besteld hebben voor de verschillende locaties die zij uitbaten . Die zijn de voorbije week allemaal in Lichtaart geleverd omdat ze elders geen stockageruimte beschikbaar hebben en hun gebouw in de Steenfortstraat leeg staat. Van de 200 stapelbedden zouden er 129 bestemd zijn voor De Residentie, gesteld dat zij voor dat project een goedkeuring krijgen. 71 bedden zouden in elk geval bestemd zijn voor elders.
De tijd die verstrijkt tussen een goedkeuring van een dossier m.b.t. collectieve opvang van asielzoekers en de ingebruikname van het opvangcentrum, bedraagt ongeveer 4 weken.
Het gemeentebestuur kreeg hierover uiteraard al veel vragen voorgelegd, o.a. van buurtbewoners en inwoners, lokale handelaars, vrijwilligers, pers…, en betreurt de aanslepende onduidelijkheid in dit dossier.
Van zodra het gemeentebestuur meer informatie ontvangt, lees je het:
op de nieuwsrubriek van de gemeentelijke website
op de gemeentelijke facebookpagina
Het blijft dus wachten op een beslissing van de federale regering over een collectieve asielopvang in De Residentie in Lichtaart. Het is ook nog onduidelijk of het dossier dan wel volgende vrijdag op de agenda komt.
Het gemeentebestuur wacht momenteel op meer informatie van Fedasil of de federale regering om een nieuwe datum voor een buurtinformatievergadering vast te leggen.
We vernamen ook dat er op korte termijn geen tijdelijke opvang van asielzoekers wordt georganiseerd in de Hoge Rielen.
G4S Care - een samenwerking tussen Corsendonk Hotels (eigenaar van het gebouw) en G4S (uitbater van de infrastructuur) - heeft opnieuw een offerte ingediend voor de eventuele opvang van ditmaal 250 asielzoekers + 50 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in voormalig hotel 'De Residentie'
Het gemeentebestuur - hoewel geen initiatiefnemer in dit dossier - ontving hierover al veel vragen en bezorgdheden van inwoners, en betreurt mogelijke verwarring in de communicatie: Fedasil en initiatiefnemer G4S Care mogen immers zelf niet communiceren zolang er geen regeringsbeslissing is genomen.
In de aanloop naar een mogelijke regeringsbeslissing werd een interne taskforce opgericht o.l.v. burgemeester Ward Kennes met daarin afgevaardigden van o.a. politie, G4S Care, OCMW, huisartsen, dienst bevolking, communicatie, welzijn.
Verder wordt er ook nog apart overlegd met o.a.
- lokale handelaars, zij ontvangen een uitnodiging voor een overleg van zodra de regering beslist heeft dat het opvangcentrum er komt.
- onderwijsactoren: met alle scholen in Kasterlee, Lichtaart en Tielen, de CLB's, lokaal overlegplatform, ervaringsdeskundigen uit de buurgemeenten e.a.
- middenveldorganisaties en vrijwilligers (na de opstartfase van het opvangcentrum).