Gemeente Kasterlee

Resultaten lokale verkiezingen

Vandaag gingen we naar de stembus. Wil je weten wie verkozen is en wie niet? En wie heeft het initiatiefrecht om een meerderheid te vormen?

Alle uitslagen worden op deze website gepubliceerd:

https://www.vlaanderen.be/vlaanderen-kiest/resultaten 

Initiatiefrecht 

De stemmenkampioen van de grootste lijst neemt na de lokale verkiezingen het initiatiefrecht op om een meerderheid te vormen. Dat doet hij door een gezamenlijke akte van voordracht voor de schepenen in te dienen. De verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie wordt burgemeester.

Na de gemeenteraadsverkiezingen krijgen de verkozenen voor de gemeenteraad in afnemende volgorde van lijstgrootte een initiatiefrecht toegekend. Dat initiatiefrecht heeft als doel een meerderheid te vormen. Het initiatiefrecht komt eerst toe aan de verkozene met het meeste naamstemmen(open definitie) van de grootste lijst. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Die termijn start de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen.

Als de stemmenkampioen van de grootste lijst er niet in slaagt om een meerderheid te vormen, dan gaat het initiatiefrecht over naar de stemmenkampioen van de 2e grootste lijst en zo verder. Er is dus voorzien in een cascaderegeling.

(bron Vlaanderen Kiest)

In Kasterlee heeft Ward Kennes van cd&v team KLT dit initiatiefrecht van 14 oktober tot en met 27 oktober 2024. Bij downloads kan je het proces-verbaal inkijken.


Gepubliceerd op 13 oktober
Nieuwsoverzicht
lokale verkiezingen resultaten

Secretariaat

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 14
e-mail
secretariaat@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur / 14-17 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina