Wegwijs met lijnnummers
Heel wat lijnen krijgen een nieuw lijnnummer. Deze werden bewust gekozen en zorgen voor een logisch en samenhangend geheel:
- Bestaat een lijnnummer uit twee cijfers? Dan kan je er de hele dag op rekenen met vaste regelmaat. Deze lijnen komen om het (half) uur.
- Delen twee (of meer) lijnen een groot stuk van hun reisweg? Dan krijgen ze hetzelfde lijnnummer en dezelfde kleur, gevolgd door een letter om het onderscheid te maken.
- Sommige lijnen rijden enkel in de spitsuren, bijvoorbeeld om goede aansluitingen naar scholen te garanderen. Deze hebben een lijnnummer met drie cijfers. Dat zijn bijvoorbeeld lijnen 212 en 111.
Hieronder lees je wat er voor Kasterlee wijzigt ten opzichte van de huidige dienstverlening.
Lijn 49 Turnhout – Kasterlee – Geel
- Deze lijn vervangt de vroegere lijn 490 (Turnhout – Kasterlee – Geel).
- Op zaterdag starten de bussen al een uurtje vroeger.
Lijn 212 Turnhout – Vosselaar – Tielen – Lichtaart – Olen Fabrieken – Herentals
- Deze lijn is een samenvoeging van de vroegere lijnen 200 (Turnhout – Vosselaar – Tielen – Kasterlee) en 212 (Turnhout – Tielen – Lichtaart – Herentals).
- De bussen rijden in de uitgebreide spits zowel richting Turnhout als richting Herentals.
- De bussen rijden niet meer via Kasterlee. Als alternatief kan je rekenen op lijn 33 naar Herentals en lijnen 33 en 49 naar Turnhout.
- De bussen stoppen voortaan ook aan het Sint-Pietersinstituut in Turnhout.
Lijn 219 Lichtaart – Olen – Herentals – Vorselaar
- Deze lijn vervangt deels de vroegere lijn 219 (Poederlee – Vorselaar).
- Lijn 219 rijdt niet langer tussen Poederlee en Lichtaart, Lichtaart wordt dus het vertrekpunt. Reken als alternatief op lijn 21 (Turnhout – Vorselaar) of 59 (Herentals – Malle).
Flexvervoer
Waar geen openbaar vervoer is, kan je rekenen op de flexbussen van De Lijn. Je rit op de flexbus reserveren doe je via Hoppin. Bij elke aanvraag voor een rit met de flexbus zal eerst een mobiliteitstoets worden uitgevoerd op basis van jouw gevraagde begin- en eindhalte en vertrekuur om zo tot de meest geschikte oplossing te komen. Dat kan de flexbus zijn, maar ook (een combinatie van) een vaste lijn of zelfs de trein. Meer weten? Surf naar www.hoppin.be.
Wijzigingen in functie van betrouwbaarheid
Omwille van een tekort aan personeel, een verouderd voertuigenpark en de vertraging van de instroom van nieuwe bussen, kan het nieuwe openbaar vervoerplan echter niet uitgevoerd worden zoals gepland. De Lijn heeft daarom de keuze gemaakt om busritten te schrappen tot wanneer er voldoende chauffeurs en bussen zijn. Zo kan er volgens De Lijn voor gezorgd worden dat alle ritten die in de routeplanner staan, effectief ook gereden worden.
Het gemeentebestuur betreurt deze laattijdige en eenzijdige aanpassingen. Voor gemeente Kasterlee betekent dit concreet dat één of meerdere ritten van lijn 49 naar Turnhout of Geel tijdelijk geschrapt worden en voor diezelfde buslijn de voorziene uitbreiding van een 30 minuten-frequentie naar een 15 minuten-frequentie in de spitsmomenten op weekdagen momenteel nog niet kan worden ingevoerd.
Vanuit de gemeente dringen we er sterk op aan dat het beloofde openbaar vervoernet zo snel mogelijk volledig wordt ingevoerd.
Voor meer info, kijk op www.delijn.be/aanpassingen of check de routeplanner door een datum vanaf 6 januari 2025 in te voeren.