160 mensen vulden de bijhorende mobiliteitsenquëte in, en deelden zo hun visie over de mobiliteit van de toekomst, zonder daarbij de aandachtspunten en knelpunten uit de weg te gaan. De bezorgdheden van onze inwoners situeren zich voornamelijk in de omgeving van scholen en recreatiegebieden.
Fietsers/voetgangers: meermaals werden conflicten tussen parkerende wagens en voetgangers/fietsers in de Mgr. Cardijnstraat, de Molenstraat en de Leistraat aangehaald. Hoewel de gemeente positieve reacties kreeg over het blad- en ijsvrij maken van de fietsvoorzieningen, zorgt het onderhoud van fietspaden (bv. langs de N19) en het ontbreken van fiets -en voetgangersvoorzieningen tussen de Hoge Rielen en het station van Tielen, en in de omgeving van woonzorgcentra, zoals Aquamarijn en de Witte Bergen voor frustraties.
Openbaar vervoer: het gemis van busverbindingen tussen de drie deelgemeenten kwam meermaals aan bod. De busverbindingen naar Turnhout en Geel werden wél positief beoordeeld, net als het station van Tielen (met gratis parkeren).
Gemotoriseerd verkeer: het vrachtverkeer door de dorpskernen zou nog meer ingeperkt mogen worden, en er zouden ook meer parkeerplaatsen voorzien moeten worden zodat vrachtwagens niet langer op ongewenste locaties parkeren.
Verder worden de blauwe zone en het gratis parkeren positief onthaald, met uitzondering van bijvoorbeeld de omgeving rond het funerarium in Lichtaart.
Er werd wel gevraagd om meer rekening te houden met mensen met een beperking bij de inrichting van het openbaar terrein: denk maar aan toegankelijke bushaltes en aangepaste parkeerplaatsen.
De resultaten van deze enquête vormen de basis voor het verdere verloop van het traject om tot een gedragen mobiliteitsplan te komen voor de volgende tien jaar.
Wil je graag de presentatie bekijken? Dat kan hier.